A Sopron-Fertő turisztikai térségben komplex kerékpárosbarát fejlesztések valósulnak meg európai uniós támogatás segítségével, melynek részeként meglévő utak újultak meg, emellett szervizpontok, kölcsönzők és pihenőpontok hálózata jön létre. A projekt célja a Sopron-Fertő turisztikai térség teljes területén a kerékpáros turizmus élénkítése és a kerékpárosbarát szolgáltatások fejlesztése.

A projektnek köszönhetően összesen 17 helyszínen kerékpáros megállópontok, pihenőhelyek létesültek. Ezeken a helyszíneken egységes utcabútorok: padok és asztalok, valamint több helyen ivókút szolgálja a kerékpáros turisták pihenését.

A pihenőhelyeken a kerékpárosok nagyméretű táblákra kihelyezett térképekkel is találkozhatnak. A térképek kerékpárral bejárható változatos útvonalakat, tematikus túrákat jelölnek. A táblákon a könnyen értelmezhető útvonalak mellett a szükséges információk is megtalálhatóak, mint például a túra nehézsége, hossza, a terepviszonyok és hogy kiknek ajánljuk azokat elsősorban.

A projekt keretében Fertőrákoson és két fertődi helyszínen nyilvános illemhellyel is ellátott, magasabb komfortfokozatú pihenő is megvalósult. Fertődön létesült egy csillagtúra központ, amely kölcsönző és szerviz helyiséget is magában foglal. A projekt keretében bérelhető kerékpárokat is beszereztek, a mintegy 40 darabos flotta darabjait (felnőtt, több méretű gyermek és tandem bicikliket) a fertődi központban lehet majd kikölcsönözni.

A Tómalom fürdőnél, Hidegségen és Bükön kerékpáros forgalomszámlálókat is kihelyeztek, melyek adatai már nyilvánosan is elérhetőek a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. honlapjáról: https://www.sopronfertonzrt.hu/hirek/2021-02-05-nezze-meg-a-kerekparos-forgalomszamlalok-adatait-

A projektről bővebb információt a https://sopronfertonzrt.hu/projektek/kerekparos-turizmus-fejlesztese-a-sopron-ferto-tersegben oldalon olvashatnak.

Konzorciumi tagok:

Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (konzorciumvezető); Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ; Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány